De ultieme gids om je website veilig te houden

Je WordPress-website beveiligen is een van de belangrijkste taken die je moet uitvoeren. WordPress is momenteel het populairste CMS (Content Management Systeem). Juist door die populariteit is het ook een geliefd doelwit voor hackers. Als ze namelijk een kwetsbaarheid weten te vinden, kunnen ze een groot deel van het internet beïnvloeden. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om je site te beschermen. In dit artikel nemen we je mee door deze stappen om jouw WordPress-website veilig te houden.

1. Kies een betrouwbare hostingprovider

Dit is niet alleen belangrijk voor een snelle website, maar ook voor een veilige website. Deze providers bieden namelijk robuuste beveiligingsmaatregelen, zoals firewalls, DDoS-bescherming en regelmatige back-ups. Kies daarom niet zomaar een hostingprovider omdat deze de goedkoopste of de snelste is, maar kies voor een provider met een bewezen staat van dienst op het gebied van beveiliging.

2. Maak gebruik van sterke wachtwoorden

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar het is iets wat nog te vaak fout gaat. Het gebruik van sterke wachtwoorden is cruciaal voor de veiligheid van je WordPress-website. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals “admin” of “123456”. Gebruik in plaats daarvan complexe combinaties van letters, cijfers en speciale tekens. Ook is het aan te raden voor elke toepassing een apart wachtwoord te gebruiken.

Overweeg ook het gebruik van een wachtwoordbeheersysteem zoals LastPass. Hiermee heb je een centrale plek voor het bijhouden van al je wachtwoorden, zodat je alle wachtwoorden netjes op één plek kunt bewaren.

3. Update jouw WordPress site regelmatig

De plug-ins die je gebruikt, het thema dat je gebruikt en de WordPress-installatie die je gebruikt, worden regelmatig bijgewerkt om nieuwe functionaliteiten te bieden en beveiligingslekken te dichten. Het is daarom heel belangrijk om deze updates niet te negeren, maar ze te installeren. Oude versies kunnen kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen misbruiken. Update daarom je website regelmatig.

4. Installeer een beveiligingsplugin

WordPress is van zichzelf al veilig, maar er zijn ook plug-ins die een extra laag beveiliging toevoegen. Wij raden dit ten allen tijde aan omdat deze functies bevatten die wij essentieel vinden voor de veiligheid van jouw site. Plug-ins zoals Wordfence, Sucuri en iThemes Security bieden functies zoals malware-scans, het beperken van inlogpogingen en het monitoren van verdachte activiteiten. Deze plug-ins kunnen je website aanzienlijk veiliger maken. Zelf maken wij altijd gebruik van Wordfence.

5. Beperk inlogpogingen en gebruik 2FA

Het beperken van inlogpogingen is een geweldige manier om brute-force-aanvallen te voorkomen. Een brute-force-aanval is een script waarbij hackers met een gigantisch aantal pogingen proberen wachtwoorden te raden. Door het aantal inlogpogingen te beperken, kun je dit gemakkelijk tegengaan.

Ook is het aan te raden om gebruik te maken van 2FA (tweefactorauthenticatie). Zelfs als hackers je wachtwoord weten te bemachtigen, moeten ze nog een extra code invoeren waar alleen jij toegang toe hebt. Hiermee maak je je website nog veiliger en moeilijker toegankelijk voor hackers.

6. Maak regelmatig back-ups

Zelfs met al deze beveiligingsmaatregelen kan er iets misgaan. Er zullen altijd manieren zijn om een WordPress-site binnen te dringen, juist omdat het zo’n populair systeem is. Daarom is het essentieel om regelmatig een back-up van je site te maken. Mocht er dan toch iets gebeuren, kun je snel en gemakkelijk een back-up van je website terugzetten.

De veiligste manier om dit te doen is via je hostingprovider. De meeste hostingproviders bieden deze service al aan, maar het is goed om regelmatig te controleren of dit correct gebeurt.

7. Blijf je website monitoren

Het continu monitoren van je website is een goede manier om snel te handelen mocht er iets misgaan. Houd inlogpogingen, veranderde bestanden en andere verdachte activiteiten in de gaten. Beveiligingsplugins bieden vaak real-time meldingen wanneer er iets verdachts gebeurt, zodat je direct actie kunt ondernemen. Zelf maken wij ook gebruik van Uptime Kuma, een gratis tool waarmee al onze websites 24/7 in de gaten worden gehouden.

Geen gedoe, wel een noodzaak

Beveiliging van je WordPress-site klinkt misschien als een gedoe, maar dat hoeft echt niet zo te zijn! Met een paar slimme stappen maak je je site superveilig en bescherm je jezelf tegen de meeste online dreigingen. Beveiliging is een doorlopend proces, dus het is belangrijk om scherp te blijven en altijd up-to-date te zijn met de nieuwste beveiligingstips en updates. Wil je zonder zorgen verder bouwen aan je website en je bedrijf laten groeien? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om je site in topvorm te houden, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is!

Gradify - Tom Jansen CTA

Klaar voor jouw online succes?

Wij kunnen niet wachten om ook van jouw onderneming een online succes te maken! Benieuwd naar wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen of zin in een kop koffie?